onsdag 10 augusti 2011

Potatis- och fetaostflarn med vitlök och timjan

Med smördeg som botten och salt topping är detta ett flarn som passar både som drinktilltugg, förätt och varmrätt. Fetaosten går att ersätta med getost, och om magen ska mättas passar en enkel tomatsallad och lufttorkad skinka bra till!

Ingredienser 4 port

4 plattor fryst smördeg
200 g potatis
3 vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
3 msk olivolja
Flingsalt & svartpeppar
200 g fetaost eller getost
1 msk flytande honung
1 kvist färsk rosmarin
Tillbehör:
8 skivor lufttorkad skinka
4 tomater
2 msk god olivolja
Flingsalt & svartpeppar
ev. 1 näve färsk basilika

Gör så här

Sätt ugnen på 250 grader.

Tina smördegsplattorna i rumstemperatur i 20 minuter. Lägg plattorna på varandra och kavla ut dem med lite mjöl till en rektangel, ca 3 mm tjock. Vik in kanten ca 1 cm på långsidorna. Lägg plattan på en plåt med bakplåtspapper.

Tvätta och skala potatisen. Skiva den lövtunn, helst på en mandolin eller i en hushållsmaskin. Lägg potatisen i en bunke och pressa över vitlök. Tillsätt olivolja, timjan, salt och peppar. Blanda runt. Krama ur ev. överflödig vätska och varva sedan potatisen på smördegen. Grädda tills flarnet är gyllene och botten fått färg, det tar ca 10 minuter.

Flarnet kan "bubbla upp" under gräddning, stick då hål på bubblan med en kniv.

När flarnet är taget ur ugnen, smula över fetaost och ringla över honung. Strö till sist hackad rosmarin över flarnet. Skär i snittar.

Skiva tomaterna och lägg på ett fat. Ringla över olivolja. Salta och peppra och riv över basilika. Servera flarnet med tomatsalladen och skinkan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar