fredag 19 augusti 2011

Fransk grytstek med potatis- och rotsellerimos

Fantastiskt god fredagsmat som inte kräver så mycket jobb i köket. Större delen av tillagningen sker i ugnen och under tiden kan kocken slappa :) Tips! Vi har precis köpt en stans för billig penning, som genast gör potatismos väldigt festligt! 

Ingredienser 4 port

600 g rostbiff
0,5 pkt bacon (70 g)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 skalade vitlöksklyftor
2 lagerblad
0,75 dl hackad färsk timjan eller oregano
2,5 dl vitt vin
1 msk vinäger
2 msk tomatpuré
6 steklökar
2 morötter
Potatis- och rotsellerimos:
8 st potatisar av mjölig sort
1 bit rotselleri
1 vitlöksklyfta
0,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 tsk salt

Gör så här

Sätt ugnen på 100 grader. 

Bind eventuellt upp steken med steksnöre. Stek strimlat bacon i en ugnsfast gryta och lägg upp på ett fat. Bryn steken runt om i fettet. Tillsätt ev. smör om så behövs. Salta och peppra. Lägg i bacon, vitlöksklyftor, lagerblad, timjan eller oregano. Tillsätt vin, vinäger och tomatpuré. Rör runt och lägg på lock. 

Ställ grytan i ugnen och stek till 58 graders innertemperatur. När köttet har 40 graders innertemperatur läggs halverade lökar och bitar av morötter i grytan. 

Skala och skär potatis och rotselleri i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten ca 10 minuter eller tills bitarna är mjuka. Häll av vattnet och mosa potatis och rotselleri. Tillsätt pressad vitlök, grädde och mjölk och vispa till ett fluffigt mos. Smaka av med salt.

Ta upp steken ur ugnen och lägg på en skärbräda att vila ca 5 minuter. Skiva köttet och servera med potatis- och rotsellerimos och sky. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar