torsdag 4 augusti 2011

Äppeltarte med ingefära och kanelgrädde

En himmelskt god fuskvariant av tarte.

Ingredienser 10 port

4 frysta smördegsplattor (á 85 g)
5 äpplen
1 apelsin
20 g smör
0,75 dl strösocker
2 tsk färskriven ingefära
Pensling:
1 ägg
Kanelgrädde:
3 dl vispgrädde
1 msk strösocker
1 tsk mald kanel
Garnering:
1 msk florsocker

Gör så här

Lättvispa grädden tillsammans med socker och kanel. Ställ kallt i kylen till servering.

Tina smördegsplattorna enligt anvisningen på förpackningen. Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg smördegsplattorna på varandra och kavla ut dem på mjölat bakbord till en platta, ca 30 x 40 cm. Lägg platten på en plåt med bakplåtspapper.

Kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Skölj apelsinen noga och riv skalet. Stek äppelklyftorna i smör i en stekpanna ca 2 minuter. Strö över sockret och stek vidare tills sockret är lätt karamelliserat (ljusbrunt). Tillsätt apelsinskal och ingefära och rör runt.

Fördela äpplena på smördegen. Pensla kanterna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta ut tarten. Låt svalna ca 5 minuter. Pudra över lite florsocker och servera med kanelgrädden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar