söndag 14 augusti 2011

Kalljästa bullar med äppel- och mandelfyllning

Att kalljäsa bullar ger en annan konsistens än "vanlig" jäsning. Bullarna blir mjuka och nästan lite spröda. Här fylls dom med en blandning på muskovadosocker, äpple och mandelmassa. Det tar lite tid att göra bullarna men supergoda är de.

Ingredienser ca 20 bullar

200 g smör, rumstempererat
9 dl vetemjöl + 0,5 dl till utbakning 
25 g jäst för söta degar
2,5 dl mjölk
1 ägg
0,5 dl strösocker
Fyllning:
1,5 dl koncentrerad äppeljuice
1,5 dl äppelmos
4,5 msk mörkt muskovadosocker
150 g mandelmassa
Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk vatten

Gör så här

Börja med att göra fyllningen. Blanda äppeljuice, äppelmos och muscovadosocker i en kastrull och låt koka upp. Sjud i ca 10 min, rör om några gånger under tiden. Låt svalna. Riv mandelmassan grovt och blanda med äppelkrämen.

Blanda smör och mjöl, i matberedare eller med en kniv. Smula jästen i en bunke och rör ut i den kalla mjölken. Tillsätt ägg och socker. Rör samman. Arbeta ihop mjölblandningen med vätskan till en smidig deg, ca 5 min i degmaskin eller ca 10 min för hand. 

Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk och tryck ut till en 3 mm tjock rektangel. Skär ut rutor, ca 8 x 8 cm. Lägg en klick fyllning på varje platta och vik upp de fyra hörnen mot mitten. Lägg bullarna i bullformar och ställ på plåtar. Låt jäsa under bakduk i kyl ca 2 h. 

Sätt ugnen på 250 grader. Grädda bullarna mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Rör ihop florsocker och vatten till en slät glasyr och ringla över bullarna. Låt stelna. Vänta med glasyren om bullarna ska frysas. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar