söndag 7 augusti 2011

Köttbullar med blomkålspuré och lingonkompott

Dijonsenapen i blomkålspurén matchar perfekt till kryddpepparn i köttbullarna och portvinet i lingonkompotten. Köp ett billigt portvin på systemet och leta i bärfrysdisken efter lingon, om du inte bor nära en skog förstås!

Ingredienser 4 port

Köttbullar:
400 g nötfärs
2 msk ströbröd
0,5 dl vispgrädde
1 ägg
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
2 krm mald kryddpeppar
Salt & peppar
Blomkålspuré:
1 blomkålshuvud (800 g)
6 dl mjölk
1 dl creme fraiche
2 msk dijonsenap
Salt & peppar
Lingonkompott:
2 dl lingon
1,5 dl strösocker
2 msk portvin
Tillbehör:
2 dl frysta gröna ärtor

Gör så här

Börja med lingonkompotten. Lägg alla ingredienser till kompotten i en liten kastrull och koka på låg värme i 5-10 minuter. Mosa bären lätt med hjälp av baksidan på en slev. Häll över kompotten i en kall porslinskål och låt kallna.

Rör samman ströbröd och vispgrädde i en liten skål och låt svälla i 10 minuter. Finriv rödlöken och blanda med köttfärs, pressad vitlök, ägg, kryddpeppar och ströbrödsblandningen. Smaka av färsen (om kvaliteten tillåter) med salt och peppar. Rulla färsen till 30 små köttbullar. Stek i omgångar i smör i stekpanna på medelhög värme.

Bryt blomkålen i mindre bitar och koka i mjölk ca 5 minuter, eller tills buketterna är mjuka rakt igenom. Sila av mjölken och mixa blomkålen slät med hjälp av en mixerstav. Blanda i creme fraiche, dijonsenap, salt och peppar. 

Koka upp vatten och häll över de frysta ärtorna. Låt stå i ett par minuter och sila sedan av vattnet.

Servera köttbullarna med blomkålspurén, lingonkompotten och ärtorna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar