söndag 28 augusti 2011

Pop burgers

Hamburgare i mindre format. Ta en, ta två, ta tre!

Ingredienser 15 miniburgare

500 g köttfärs
0,5 msk hackad timjan
1 vitlöksklyfta
3 äggulor
2 msk vatten
2 msk dijonsenap
1-2 msk tabasco
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Plommonchutney:
250 g plommon
1 schalottenlök
1 liten vitlöksklyfta
0.25 röd chili
0,5 msk smör
2,5 msk råsocker
2 msk rött vin
1 msk vatten
0,5 msk vitvinsvinäger
Dressing:
1 avokado
0,5 dl majonnäs
Salt & peppar
Tillbehör:
2 tomater
0,5 gurka
1 rödlök
1 dl riven ost
Hamburgerbröd:
25 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
2 msk olivolja
1,5 tsk strösocker
1 tsk salt
ca 6 dl vetemjöl special
0,5 dl parmesanost
1,5 msk sesamfrön

Gör så här

Börja med att baka hamburgerbröden. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt olja, socker och salt. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills det blivit en smidig deg. Spara lite av mjölet till utbakning. Låt degen jäsa i övertäckt bunke i 30-45 minuter.

Dela degen i 20 bitar (det blir alltså fem fler bröd än burgare) och forma dem till runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med kallt vatten och strö över ost och sesamfrön. Täck bullarna med ytterligare ett bakplåtspapper och lägg på en plåt. Detta för att bullarna ska jäsa på bredden och inte höjden. Låt jäsa 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader och grädda så småningom bullarna ca 6 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Gör plommonchutneyn. Halvera och kärna ur plommonen. Skär dem i tunna klyftor. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök, vitlök och chili i smör i en kastrull. Tillsätt sockret och rör tills det smält. Häll på vin och vatten. Lägg i plommonen och låt puttra utan lock i ca 30 minuter. Smaksätt med vinäger.

Gör hamburgarna. Blanda färsen med timjan, pressad vitlök, äggulor och vatten. Tillsätt senap, tabasco, salt och peppar. Forma färsen till 15 små burgare. Grilla eller stek burgarna 4 minuter per sida.

Mosa avokado och blanda med majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Skiva tomat och rödlök tunt. Skala och hyvla gurkan i tunna skivor.

Servera hamburgarna i bröden tillsammans med plommonchutney, tomat, rödlök, gurka och avokadomajonnäs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar