torsdag 16 juni 2011

Svartvinbärstryffelpaj

Att svartvinbär och mjölkchoklad är BFF kanske inte alla visste, men efter att ha smakat på denna fantastiskt krämiga paj står det inga som helst tvivel om den saken! Framförhållning behövs dock, pajen behöver stå och gotta till sig i kylskåpet minst sex timmar innan den ska ätas.

Ingredienser 1 paj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk florsocker
3 msk kakao
1 äggula
2 tsk iskallt vatten
Tryffelkräm:
1 1/2 dl svarta vinbär, färska eller frysta
2 dl vispgrädde
300 g hackad mjölkchoklad
75 g rumsvarmt smör

Gör så här

Börja med att göra pajdegen i matberedare. Kör först mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt övriga ingredienser och kör till en fast deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylskåpet i 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform, cirka 25 cm i diameter, och tryck ut degen. Nagga pajskalet med en gaffel och låt stå kallt ytterligare 30 minuter. Grädda sedan i cirka 10 minuter.

Låt pajskalet svalna och gör under tiden tryffelkrämen. Mixa vinbären så släta som möjligt i matberedare eller med mixerstav. Koka upp vinbärspurén med vispgrädden i en kastrull. Ta kastrullen från värmen och tillsätt chokladen. Rör tills all choklad har smält och tillsätt sedan smöret i små klickar. Blanda till en jämn massa och fyll pajskalet.

Låt svalna och ställ sedan i kylskåpet minst sex timmar innan den serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar