måndag 6 juni 2011

Nationaldagsbakelser

Bakelserna består av havregrynsbottnar som är fyllda med tre svenska klassiker: jordgubbar, vispgrädde och fläderblomsaft. Varför inte döpa dem till nationaldagsbakelser dagen till ära? Beräkna två bakelser per person.

Ingredienser 8 bakelser

100 g smör
2 msk strösocker
2 msk ljus sirap
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
1 dl vispgrädde
1,5 msk koncentrerad fläderblomssaft
0,5 l jordgubbar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Dra av kastrullen från värmen och rör i övriga ingredienser.

Fördela smeten i åtta små muffinsformar, som helst av allt ställts i en muffinsplåt för att maximera stadgan. Grädda 8-10 minuter. Gör en liten fördjupning i formarna med en tesked medan de fortfarande är varma. Låt sedan svalna helt.

Vispa grädde och saft lätt och luftigt, absolut inte för hårt. Fördela grädden i formarna och toppa med jordgubbar. Servera överblivna jordgubbar vid sidan om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar