måndag 16 maj 2011

Rödbetssoppa med vitlöksbröd

Soppan får nästan en overkligt rosaröd färg. Men som alltid när det äts soppa är det tillbehören som gör middagen till en hel måltid. Vitlöksbröden är gjorda på vanligt toastbröd, och är som hämtade från vilken sunkig grekrestaurang som helst. Men såååå goda!

Ingredienser 4 port

5 rödbetor
2 morötter
1 gul lök
2 msk smör
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2,5 dl vitt vin
1 krm svartpeppar
1 lime
1 dl vispgrädde
Tillbehör:
8 skivor vitt toastbröd
4 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja
Flingsalt och svartpeppar

Gör så här

Skala och riv rödbetor och morötter grovt. Skala och hacka löken. Fräs i smör i en stor kastrull. Häll på vatrten, buljongtärningar, vin och svartpeppar. Låt koka under lock i ca 10-12 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda olivolja, pressade vitlöksklyftor i ett glas. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och skär dem diagonalt.

Mixa soppan slät med en stavmixer. Tillsätt rivet skal och saft från en lime samt grädden. Låt koka upp igen.

Pensla brödskivorna med oljan och strö över persilja, peppar och salt. Gratinera i ugnen i ca 5 minuter. Servera med soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar