söndag 8 maj 2011

Caesarsallad

En riktig sommarklassiker. Det finns många olika recept på Caesardressing men den här är den bästa vi provat hittills. Viktigt för smaken är att ha bra kvalitet på både parmesanost och olivolja. Bli inte heller avskräkta av sardellerna, de ger endast sälta (ingen fisksmak). En stavmixer behövs till dressingen, men det går också bra att använda en matberedare.

Ingredienser 4 port.

2 små krukor romansallad
4 msk hackad färsk basilika
0,5 dl parmesanost (i flagor)
5 skivor toastbröd
3 msk ovilvolja
1-2 vitlöksklyftor
Caesardressing:
1 ägg
1 msk vitvinsvinäger
3 sardeller
1 tsk dijonsenap
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
0,5 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
Förslag på tillbehör:
Kyckling
Lax
Bacon

Gör så här

Lägg ägget till dressingen i sjudande vatten och låt det koka 2-3 minuter. Ta upp ägget och spola det med kallt vatten. Knäck ägget och skrapa ur det med en tesked direkt i behållaren till stavmixern. Mixa pracis så länge att ägget går sönder.

Häll i vitvinsvinäger, sardeller, senap, salt, peppar och vitlök. Låt allt mixas samman. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle, medan mixern är igång. Dressingen ska tjockna och bli till en majonnäs.

Skär brödet i små kuber. Stek i omgångar i olivolja på hög värme tills de är frasiga, tillsätt eventuellt mer olivolja. Pressa över vitlök och salta lite.

Häll dressingen över den sköljda, avrunna och rivna salladen strax före servering. Blanda väl. Strö över brödkrutonger, parmesanost och basilika. Servera eventuellt med något av tillbehören.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar