onsdag 11 maj 2011

Brysselkex och jordnötskakor

Brysselkexen är lättbakade och ger härliga 50-talsvibbar med sina rosa sockerkanter. Receptet till jordnötskakorna är hämtade från några amerikanska flickscouter som har dessa luftiga godingar som storsäljare.

Brysselkex 50 små kakor

100 g smör
2,25 dl vetemjöl
0,5 dl ströocker
1 tsk vaniljsocker
Dekoration:
1 dl ströocker
några droppar röd hushållsfärg

Gör så här

Blanda samman alla ingredienser till kakdegen i en matberedare, eller hacka ihop för hand. Dela degen i två delar och rulla ut varje del till en 30 cm lång rulle.

Blanda strösocker och hushållsfärg, och rulla varje degrulle i sockret. Tryck till så att det verkligen sitter fast. Plasta in och låt vila i kylen i en halvtimme. Sätt ugnen på 175 grader.

Skiva rullarna i 1 cm breda skivor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 8 minuter. Låt svalna på plåten och lägg sedan över på galler för att kallna helt.

Jordnötskakor 30 kakor

90 g rumsvarmt smör
0,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
1 st ägg
0,5 dl jordnötssmör
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
0,75 tsk bakpulver
1 dl havregryn

Gör så här

Värm ugnen till 175 grader. Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst. Tillsätt äggen ett i taget och sedan jordnötssmöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ihop med smörblandningen till en slät deg.

Fördela degen i teskedsstora klickar på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda kakorna i cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Låt dem svalna något på plåten och lägg sedan över dem på ett galler för att kallna helt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar