fredag 13 maj 2011

Florentiska pannkakor

Supergoda vegetariska pannkakor med krämig spenatfyllning. Rätten kan även serveras som förrätt, då räcker receptet till åtta personer. Pannkakorna kan förberedas och bara gratineras strax innan servering.

Ingredienser 4 port

3 dl mjölk
2 dl vetemjöl
3 ägg
2 msk smör
0,5 tsk salt
Fyllning:
200 g färsk spenat
200 g ricottaost
2 ägg
2 dl riven parmesanost
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
0,5 krm riven muskot
Gratinering:
1 msk smör
2 msk vetemjöl
2,5 dl mjölk
0,5 tsk salt
2 dl grovriven parmesanost
Tomatsås:
2 vitlöksklyftor
1 liten gul lök
2 msk olivolja
2 msk tomatpuré
4 stora tomater
1 tsk balsamvinäger
1 tsk torkad oregano
Salt & peppar

Gör så här

Börja med tomatsåsen. Skala och hacka vitlök och lök. Fräs tillsammans med tomatpurén i olivolja i några minuter. Tärna tomaterna och lägg till löken. Tillsätt balsamvinäger och oregano, och ev. lite vatten. Låt puttra på svag värme medan pannkakorna tillreds.

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjölk och mjöl och vispa till en jämn smet. Tillsätt äggen. Smält smör och blanda ner i smeten tillsammans med salt. Grädda 8 st pannkakorna och lägg dem i en hög med smörgåspapper emellan.

Förväll spenaten i kokande saltat vatten i en minut. Låt den rinna av och pressa ur så mycket vätska som möjligt. Finhacka spenat och blanda med ricotta, ägg och parmesanost. Tillsätt salt, peppar och muskot.

Fördela fyllningen på pannkakorna och rulla ihop. Smält smöret till gratineringssåsen i en kastrull och tillsätt mjöl. Späd med mjölken och låt såsen koka i ett par minuter. Salta och häll såsen i en liten långpanna. Lägg i pannkakorna tätt sida vid sida. Strö över parmesanost. Gratinera i ca 10 minuter.

Smaka av tomatsåsen med salt och peppar. Mixa den slät med en stavmixer eller i en matberedare. Servera pannkakorna med tomatsåsen och några blad färsk basilika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar