måndag 23 maj 2011

Helstekt oxfilé med örtpotatis och romanescosås

En riktigt smarrig festmåltid som samtidigt är ganska nyttig. Perfekt!

Ingredienser 4 port

600-800 g oxfilé
3 msk smör
Örtpotatis:
16 små potatisar
1 näve sockerärtor
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
0,5 dl olivolja
60 g rucola
Romanescosås:
2 stora röda paprikor
50 g flagad mandel
2 msk olivolja
1 msk röd vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
1 tsk citronsaft
Svartpeppar & Flingsalt

Gör så här

Ta fram köttet ur kylen. Sätt ugnen på 250 grader. Skala potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Tillsätt hackade sockerärter den sista minuten. Häll av och låt ljumna under lock.

Lägg paprikan på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen i ca 10 minuter, till skalet börjar svartna. Sänk sedan ugnen till 150 grader. Dra av skalet och kärna ur paprikan. Mixa paprika, mandel, olja, vinäger, vitlök och sambal oelek till en sås. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Putsa oxfilén och bryn i smör i en stekpanna. Låt eventuellt en kvist rosmarin steka med. Lägg i en ugnsfast form och stek oxfilén klart i 150-gradig ugnsvärme till 60 graders innertemperatur (rosa kött). Låt vila fem minuter på en skärbräda.

Finhacka basilika och vitlök till örtpotatisen och blanda med olivolja. Låt dra några minuter. Blanda örtolja, potatis, sockerärter och rucola. Salta och peppra. Servera örtpotatisen med en skiva oxfilé och romanescosåsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar