tisdag 18 oktober 2011

Bim-bims rotfyllning

"Rotfyllning" är en god rotfruktsgratäng som Bim-bim ofta bidrog med till jul- eller påskbordet. Här är vår variant av gratängen. Det är en supergod rätt som bilden ovan inte gör rätta. Vi åt den med stark chorizo och senap.

Ingredienser 4 port

4 palsternackor
4 morötter
3 dl matlagningsgrädde
1 stor vitlöksklyfta eller 2 små
2 kvistar färsk rosmarin
1 dl riven ost
Salt och peppar
Tillbehör:
ev. 4 chorizokorvar
4 msk senap

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och skiva palsternackor och morötter i små slantar. Lägg i en ugnsfast form och häll över grädde. Pressa över vitlök och repa rosmarinkvistarna så att den hårda stammen inte följer med. Salta och peppra ganska rikligt. Blanda runt och tillaga i ugnen i ca 15 minuter.

Strö över riven ost och gratinera ytterligare ca 5 minuter.

Servera gratängen med stekt korv och senap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar