"Rotfyllning" är en god rotfruktsgratäng som Bim-bim ofta bidrog med till jul- eller påskbordet. Här är vår variant av gratängen. Det är en supergod rätt som bilden ovan inte gör rätta. Vi åt den med stark chorizo och senap.
Ingredienser 4 port
4 palsternackor
4 morötter
3 dl matlagningsgrädde
1 stor vitlöksklyfta eller 2 små
2 kvistar färsk rosmarin
1 dl riven ost
Salt och peppar
Tillbehör:
ev. 4 chorizokorvar
4 msk senap
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skiva palsternackor och morötter i små slantar. Lägg i en ugnsfast form och häll över grädde. Pressa över vitlök och repa rosmarinkvistarna så att den hårda stammen inte följer med. Salta och peppra ganska rikligt. Blanda runt och tillaga i ugnen i ca 15 minuter.
Strö över riven ost och gratinera ytterligare ca 5 minuter.
Servera gratängen med stekt korv och senap.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar