onsdag 5 oktober 2011

Amerikanska kanelbullar med limeglasyr


Bullar fullproppade med godsaker OCH toppad med fräsch limeglasyr. Supersmarrigt.

Ingredienser 32 bullar

1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
1 ägg
12 dl vetemjöl special
Fyllning:
250 g rumsvarmt smör
25 g valnötter
25 g pecannöter
1,5 dl socker
1 msk malen kanel
1 dl russin
1 ägg till pensling
Limeglasyr:
200 g philadelphiaost
2 lime, rivet skal från båda och saft från en
1,5 dl florsocker

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, tärnat smör och ägg. Stöt kardemummakärnor fint i en mortel och värm dem med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter.

Krossa nötterna grovt med händerna och blanda dem med smör, farinsocker, kanel och russin till en mjuk röra. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, kavla ut den och stryk på rikligt med fyllning. Rulla ihop den till en tajt rulle.  Lägg skarven neråt och skiva rullen i 2 cm breda skivor. Det ska bli cirka 32 bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 minuter. 

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över nötter och råsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på plåten.

Cream cheese glaze: Blanda Philadelphiaost, sirap och florsocker i en skål. Smaksätt med rivet limeskal och saft. Vispa glazen med elvisp tills den är luftig. Bred ut toppingen över bullarna när de är nygräddade men har svalnat något. Låt svalna helt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar