Suget efter juldoftande bakverk kommer som ett brev på posten när termometern visar allt lägre grader och mörkret faller. Denna mjuka pepparkaka är saftig och håller sig så flera dagar om den packas in väl. Servera med lingongrädde för extra lyx.
Ingredienser 1 kaka
3 st ekologiska ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
2 msk pepparkakskrydda
1 dl filmjölk
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl rårörda lingon
smör och ströbröd till formen
Lingongrädde:
3 dl vispgrädde
1 dl tjock grekisk yoghurt
0.5 dl rårörda lingon
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det och filmjölk med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt rårörda lingon. Smörj en sockerkaksform, bröa med krossat mandelspån och fyll med smeten.
Grädda kakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.
Lingongrädde: Vispa grädden lätt och vänd ihop den med yoghurt. Smaksätt med rårörda lingon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar