söndag 25 september 2011

Pannacotta med äppelkompott, mandelsmul och chokladlöv

En liten dessert som passar bra efter en mastig middag. 

Ingredienser 4 port

3 dl vispgrädde
0,5 vaniljstång
0,75 dl strösocker
1,5 gelatinblad
Äppelkompott:
2 st röda svenska äpplen
0,5 vaniljstång
0,5 dl strösocker
1 dl vatten
1 msk citronsaft
Mandelsmul:
50 g sötmandel utan skal
2 msk strösocker
2 msk smör
Garnityr:
ev. 50 g mörk choklad

Gör så här

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Snitta och skrapa fröna ur vaniljstången. Koka upp vaniljstång och -frön, grädde och socker i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i blandningen. Sila smeten och låt stå ca 3 timmar i rumstemperatur. Fördela smeten i 6 glas och ställ i kylen för att stelna ca 2 timmar. 

Kompott: Snitta och skrapa ur vaniljstången. Lägg vaniljstång och -frön i en kastrull och tillsätt socker, vatten och citronsaft. Koka upp och låt sedan lagen kallna. Kärna ur och skär äpplet i tärningar, ca 1/2 x 1/2 cm, eller ta ut kulor med ett kuljärn. Sila lagen över äppeltärningarna och låt stå ca 1 timme i rumstemperatur. 

Mandelsmulor: Sätt ugnen på 175°. Skålla, skala och mal mandeln i mandelkvarn. Blanda mandel,  socker, smör och salt. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt svalna och smula sönder i mindre bitar.  

Låt äppeltärningarna rinna av och fördela dem och mandelsmulorna på pannacottan. Garnera med choklad (vi spritsade ut löv av smält choklad och lät dem sedan stelna).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar