onsdag 21 september 2011

Limestekt lax med salsa verde och krispiga potatisskivor

Salsa verde är en italiensk sås som liknar pesto. Den passar jättebra till grillad fisk, men också nötkött och kyckling.

Ingredienser 4 port

4 st laxfiléer i portionsstorlek
2 st lime
16 st potatisar av fast sort
1 st vitlöksklyfta
25 g smör
1 msk olivolja
Flingsalt och svartpeppar
Salsa verde:
1 kruka färsk basilika
0,5 dl färsk mynta
3 st sardellfiléer
3 msk kapris
1 dl olivolja
2 st vitlöksklyftor
Salt och peppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och skiva potatisen i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg i en ugnsfast form och blanda runt med en pressad vitlöksklyfta, smör, olja, flingsalt och svartpeppar. Baka potatisen i ugn ca 20 minuter. Rör om då och då.

Plocka basilikabladen och mixa dem tillsammans med mynta, sardeller och kapris med en stavmixer (eller hacka fint). Tillsätt lite olja i taget under fortsatt mixning. Pressa i två vitlöksklyftor och smaka av salsan med salt och peppar.

Riv skalet och pressa saften från en lime, och häll skal och saft över laxfiléerna. Salta och peppra. Hetta upp 1 msk smör och 1 msk olivolja i en stekpanna och stek laxen på hög värme i ca 2 minuter på vardera sidor. Dra stekpannan från värmen och låt laxen ligga kvar i pannan några minuter.

Servera laxen med extra limeklyftor, potatisskivor och salsa verde.

1 kommentar:

  1. De första tuggorna smakade väldigt mycket lime (men kan ha berott på hur jag stekte laxen), men sen smakade det mumma!

    SvaraRadera