lördag 3 september 2011

Örtkryddade lammkotletter med rödbetsrisotto och fetaost

En riktigt lyxmåltid. Satsa på bra råvaror, gå till en saluhall för att få riktigt goda färska lammkotletter med benen kvar, fetaost av bra kvalitet och en vällagrad västerbottensost. Köp lite goda praliner till kvällfilmen också. Det passar bra efter en salt middag som denna.

Ingredienser 4 port

14-16 lammkotletter med benen kvar
0,5 dl färsk timjan
0,5 dl färsk rosmarin
6 st vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1 msk flingsalt
2 tsk svartpeppar
Risotto:
2 mindre rödbetor eller 1 stor
2 schalottenlökar
2 msk olivolja
2 dl risottoris, ex. avorio
2 dl torrt vitt vin
3 msk kycklingfond
ca 7,5 dl vatten
2 dl västerbottensost
2 msk smör
Salt och peppar
Tillbehör
150 g fetaost
Färsk timjan

Gör så här 

Ta fram köttet i en timme innan tillagning så köttet hinner få upp temperaturen lite. Sätt ugnen på 150 grader. Putsa köttet och gör så skåror runt om kotletterna, då tränger smakerna in bättre under stekningen.

Blanda olivolja, pressad vitlök, salt och hackade örter. Massera in blandningen i köttet. Stek med termometer tills 58 graders innertemperatur, ca 20 minuter, ös köttet då och då. Slå in allt kött i folie och låt vila i 10 minuter. Detta är viktigt!

Skala och riv rödbetorna grovt. Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs löken i olivolja i en större kastrull. Lägg i rödbetorna och riset och fräs en stund till. Slå på vinet och låt koka in. Sänk värmen.

Koka upp vatten och blanda med fonden. Späd riset med lite fond i taget och rör kontinuerligt. Låt vätskan nästan koka in mellan varje spädning. Riset blir krämigt efter ett tag och är klart när det fortfarande har en liten kärna i mitten. Tänk på att inte koka bort för mycket vätska. Risotton ska ha en ganska lös konsistens. Dra kastrullen från värmen när riset har kokat klart och rör ner ost och smör. Smaka av med salt och peppar.

Skär upp köttet och arrangera på tallrikar tillsammans med risotto. Smula över fetaost över risotton och garnera med några timjanskvistar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar