tisdag 1 november 2011

Smörgås med köttbullar och rödbetssallad


Detta kanske inte är det mest spännande maträtten. Men det är lika gott varje gång man får sätta tänderna i den här mackan! 

Ingredienser 4 port

Rödbetssallad:
2 rödbetor
1 äpple
1 gul lök
1 äggula
1 msk fransk senap
1 tsk vitvinsvinäger
1,5 dl rapsolja eller solrosolja
1 dl creme fraiche
salt & peppar
Köttbullar:
400 g nötfärs
1 ägg
1 msk ströbröd
3 msk mjölk
1 msk fransk senap
1 tsk tabasco
salt & peppar
smör till stekning
Smörgås:
4 skivor formfranska
1 kruka sallad
smör till stekning
Tillbehör:
5-6 msk hackad smörgåsgurka

Gör så här

Skala och grovtärna rödbetorna. Koka upp saltat vatten och lägg i rödbetorna. Koka dem mjuka.

Gör sedan köttbullarna. Blanda mjölk och ströbröd och låt dra medan du blandar nötfärs, ägg, fransk senap, tabasco. Blanda ner mjölkblandningen och smaka av med salt och peppar. Forma till små bollar. Sätt en stekpanna på spisen och sätt på varmaste inställningen. Klicka i smör. Lägg i köttbullarna när smöret slutat fräsa och sänk värmen till medelvärme. Stek i några minuter tills de är genomstekta. Låt de svalna medan du gör rödbetssalladen. 

Lägg äggulan i en skål. Blanda ner fransk senap, vitvinsvinäger, salt och peppar. Droppa sedan ner oljan lite åt gången under kraftig vispning (man kan använda elvisp). Smaka av med salt och peppar när all olja är ihälld. Nu har du en majonäs!

Skala och hacka lök och äpple fint. Hacka de kokta rödbetorna. Blanda majonäsen med äpple, lök och creme fraiche. Smaka eventuellt av med salt och peppar.

Skär av kanterna på formfranskan. Stek brödet i smör tills de är gyllenbruna. 

Dressa din smörgås: börja med sallad sedan en klick rödbetssallad därefter halverade köttbullar och avsluta med hackad smörgåsgurka. Sätt dig ner och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar