onsdag 2 november 2011

Mandel- citronmuffins med vaniljtopping

Dessa muffins är beroendeframkallande! Speciellt den smöriga toppingen. Citronen kan bytas ut mot en lime, mandeln mot hasselnötter och creme fraichen mot gräddfil eller naturell yoghurt. Ta vad du har hemma. Smöret går dock inte att byta ut mot margarin. Det blir inte alls lika gott då.

Ingredienser 10 muffins

75 g smör
3 ägg
2 dl socker
100 g sötmandel
0,75 dl creme fraiche
1 dl ströbröd
0,5 citron, saft
Topping:
100 g smör
1 dl socker
1 äggula
2 tsk vaniljsocker

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Ställ 10 st muffinsformar i en muffinsplåt eller ställ 10 st dubbla muffinsformar på en vanlig plåt.

Mal mandeln, antingen i en mandelkvarn eller i en matberedare.

Smält 75 g smör. Vispa 3 ägg och 2 dl socker ljust och luftigt. Rör i smör, mandel, creme fraiche, ströbröd och citronsaft.

Fyll muffinsformarna drygt hälften med smet. Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen. Prova med en sticka att muffinsarna är klara.

Låt muffinsarna svalna och gör under tiden toppingen.

Smält smör i en tjockbottnad kastrull. Låt svalna något. Tillsätt socker och äggula och sätt på svag värme igen. Rör hela tiden och se till att blandningen inte kokar. När den tjocknat är den klar. Ta av från värmen och rör i vaniljsocker.

Skeda över toppingen på muffinsen och låt dem kallna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar