torsdag 24 november 2011

Apelsinsmakande bulgursallad med myntasås och falafel


Smarrig sallad som är imponerande att bjuda på men väldigt enkel att göra. Passar även bra att fylla i ett pitabröd. Lingonen i salladen bryter av bra mot det söta i apelsinen.

Ingredienser 4 port

Myntasås
1,5 dl matyoghurt
0,5 kruka färsk mynta
1 vitlöksklyfta
1 msk flytande honung
0,5 gurka
Rivet skal från 1 apelsin
salt & peppar
Bulgursallad
2 dl bulgur
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
saften från en apelsin
1 morot
Tillbehör
Falafel
1 dl lingon (frysta går bra)
Pitabröd om så önskar

Gör så här

Börja med myntasåsen. Skala och kärna ur gurkan. Skiva gurkan tunt. Hacka vitlöken och myntan (spara eventuellt lite mynta till garnering) Skölj apelsinen noga och riv skalet, spara apelsinen till bulgurn. Blanda yoghurt, gurka, vitlök, apelsinskal, honung och mynta.  Smaka av med salt och peppar.  Låt såsen stå och dra i ca 20 minuter.

Ta fram lingon från frysen. Skala och riv moroten. Koka upp vattnet och dra från plattan. Häll i bulgur. Tillsätt buljongtärningen, morötter och saften från apelsinen. Rör runt ordentligt och låt stå och dra under lock.

Servera salladen med myntasåsen och falafel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar