söndag 13 november 2011

Tarte Bourdaloue

Ännu ett recept från Leila Lindholm. Hon kan det här med att skapa smarriga recept. Efter lite modifieringar kan vi varmt rekommendera denna höstiga paj med franska anor. Vi glömde dock ha i mjölet och bittermandeln. Sötmandeln orkade vi inte skålla. Men det gick bra ändå!

Ingredienser 10 bitar

Mördeg: 

150 g smör
4 dl vetemjöl

0,5 dl florsocker
1 ägg
Fyllning:

200 g mandel, skållad

2 dl strösocker

2 ägg
150 g smör, rumstempererat

0,5 dl vetemjöl

1 stor eller 2 små bittermandlar

2 burkar päronhalvor, konserverade

ev. 0,5 dl mandelspån
Till servering:
grädde, lättvispad

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och arbeta samman tills degen precis går ihop. Tillsätt några droppar kallt vatten om degen inte skulle gå ihop men knåda aldrig en mördeg. Då drar den ihop sig i pajformen.

Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Mixa mandeln till smulor i en hushållsmixer med knivblad. Tillsätt strösocker och ägg och mixa tills smeten är helt slät. Häll över smeten i en bunke och rör i det mjuka smöret tills smeten är slät. Sikta och vänd försiktigt i vetemjölet och smaksätt med finriven bittermandel.

Kavla ut mördegen och klä en pajform (28 cm i diameter) och nagga botten med en gaffel. Grädda i cirka 10 minuter så botten fått en gyllene färg. Ta ut skalet och låt det svalna.

Fyll pajskalet med mandelsmeten. Häll av och skiva päronhalvorna i ganska tunna skivor. Lägg dem ovanpå mandelsmeten. Det går åt ca 1,5 burk. Strö mandelspånen över päronen.

Grädda pajen i cirka 40 minuter, eller tills den är gyllene. Servera med lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar