En enkel gryta som passar bra när hösten närmar sig. Grytan blir bara bättre av att stå 1-2 dagar i kylen.
Ingredienser 4 port
1,5 kg nötkött (fransyska, högrev mfl.)
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 bit rotselleri
1 apelsin, endast rivet skal
2 tsk timjan
2 msk tomatpuré
3 msk kalvfond
4 dl rödvin
3 dl vatten
3 burkar kokta bönor av valfri sort
1 msk maizena redning
smör
salt & peppar
Tillbehör:
Färsk persilja
Gör så här
Putsa och tärna köttet i kuber. Salta och peppra. Bryn sedan köttet i rikligt med smör i omgångar, lägg ner köttet i en stor gryta. Skala och hacka lök, vitlök, morötter och rotselleri. Bryn grönsakerna och lägg i dem med köttet. Sätt på plattan som grytan står på. Tillsätt apelsinskal, tomatpuré, timjan, kalvfond, rödvin och vatten. Koka grytan i 1 1/2 timme på låg värme.
Tillsätt bönorna och maizena 5 minuter innan servering. Servera grytan med en god sallad och lite hackad persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar