måndag 5 september 2011

Köttbullar med rucolamos och tomatsås

Smarriga köttbullar med färgglada tillbehör.

Ingredienser 4 port

Köttbullar:
400 g nötfärs 
0,5 gul lök
0,5 dl mjölk
1,5 msk ströbröd
1 ägg
0,5 pkt fetaost
Salt och peppar
1 msk smör
1 msk olivolja
1 kvist färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
Rucolamos:
12 potatisar 
1,5 dl mjölk
2 dl rucola
1 dl grovriven västerbottensost eller parmesanost
1 msk olivolja eller smör
Salt och peppar
Tomatsås:
0,5 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
1 burk krossade tomater
1 tsk torkad basilika
2 tsk balsamvinäger
Salt och peppar

Gör så här

Blanda mjölk och ströbröd i ett glas. Blanda köttfärs med riven lök, mjölk- och ströbrödsblandning, ägg och smulad fetaost. Salta och peppra. Stek köttbullarna på medelhög värme i smör och olja tillsammans med rosmarin och vitlök, i ca 5 minuter.

Skala och tärna potatisen. Koka i lättsaltat vatten i ca 10 min, eller tills potatisen är mjuk. Stavmixa mjölk och rucola. Mosa potatisen och späd med mjölkblandningen. Tillsätt ost och olja eller smör och rör runt till osten smält. Smaka av med salt och peppar.

Finhacka löken till tomatsåsen. Fräs tillsammans med pressad vitlök i olivolja. Tillsätt tomater och basilika och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt såsen puttra på svag värme i 15 minuter. Stavmixa såsen någorlunda slät och smaka sedan av med balsamvinäger, salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar