fredag 21 oktober 2011

Wienerschnitzel med ärtor

Sista dagen och sista rätten i farmorsveckan. Jag tror att Wienerschnitzel var farmors favoriträtt. Helst skulle den avnjutas med rödvin i goda vänners lag, gärna i Österrike. Österrike var nog hennes favoritland, som hon och vi andra i släkten besökt många gånger. Därifrån vi har många kära minnen.
Det är i alla fall svårt att få till en riktigt bra schnitzel, den bästa jag ätit är på ett inrökt ställe i Wien nära den svenske ambassadörens residens. Dasslocksstora, mer eller mindre friterade och med en stor öl till... Sjukt gott!

Ingredienser 4 port

4 skivor kalvinnanlår
2 ägg
ca 3 dl ströbröd
ca 3 dl mjöl
1 klyftad citron
3 dl ärtor
salt & peppar
Smör och neutral olja till stekning
Tillbehör:
Klyftpotatis
Kapris

Gör så här

Börja med att förbereda potatisen.

Lägg upp köttet på en skärbräda och täck med platsfolie. Banka köttet tunt med en kastrull eller en mörhammare. Salta och peppra köttet på båda sidorna. Vispa upp äggen i en djup tallrik. Lägg upp mjöl och ströbröd på varsin tallrik. Vänd köttet i mjöl, doppa i äggen och vänd sedan i ströbröd. Låt paneringen stelna i 10 minuter. Lägg ärtorna i en skål och häll kokande vatten över. Låt ärtorna dra i två minuter, sila sedan av dem. Stek köttet gyllenbrun i smör och olja, ca 3 minuter per sida.

Servera schnitzeln med citronklyftor, kapris, ärtor, klyftad citron och klyftpotatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar