onsdag 19 oktober 2011

Revbensspjäll med rotfruktspuré och äppelmos


Vi är inne på tredje dagen i farmorsveckan! Den här rätten är lika god som den är enkel och jag är övertygad om att Bim-bim skulle ha älskat den! Något farmor alltid pratade om var hur viktigt det är med god köttkvalitet. Detta kött är köpt i saluhall till ett väldigt bra pris. Där får du ett kött av hög kvalitet och du får dessutom hjälp med att beräkna hur mycket som behövs. 

Ingredienser 4 port

Revbensspjäll:
1,8 kg tunna ribs
1 dl soja
1 dl olivolja
5 vitlöksklyftor
3 msk flytande honung
2 msk tabasco
1 kvist färsk rosmarin, repad
1 msk färsk eller 1 tsk torkad timjan
0,5 msk flingsalt
0,5 msk peppar från kvarn
Rotfruktspuré:
4 potatisar
4 morötter
4 palsternackor
3 msk smör
0,5 dl grädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl färsk persilja
salt och peppar
Tillbehör:
Majs
Äppelmos

Gör så här

Blanda olja, soja, honung, tabasco, pressade vitlöksklyftor, salt och peppar i ett glas. Lägg köttet i djupt fat och häll marinaden över. Låt stå och dra i kylen i en timme. Sätt ungen på 225 grader.

Lägg upp spjällen på en plåt med bakplåtspapper. Häll upp resterna av marinaden i ett glas och spara.
Stek köttet mitt i ugnen i 15 minuter, ta ut köttet och pensla med marinaden. Sänk värmen till 150 grader. Stek i ytterligare 30 minuter med regelbundna penslingar. Köttet kan behöva stekas längre beroende på vilket tjocklek det har, skär och kontrollera. Slå in köttet i folie när det är klart och låt det vila medans du gör rotfruktspurén. 

Skala och tärna rotfrukterna. Koka rotfrukterna mjuka och puréa dem med en stavmixer. Blanda i mjölk, grädde och smör. Smaka av med salt och peppar.

Servera ribbsen med rotfruktspurén, majs och äppelmos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar