måndag 17 oktober 2011

Bim-bims pannbiff med stekt lök och grönpepparsås

För ett par veckor sedan gick min farmor bort, Bim-bim som vi alltid kallade henne. Hon ska begravas den här veckan och vi hedrar henne med recept på mat som hon lagade eller tyckte mycket om. Ovan ser vi en rätt vi alla känner igen från otaliga middagar hos farmor/mormor. Smakerna framkallar verkligen barndomsminnen, det godaste är när man mosar in potatisen i såsen och blandar ihop allt... Självklart ska det drickas mjölk till!

Ingredienser 4 port

400 g nötfärs
1 msk fransk senap
1 msk kalvfond
1 ägg
1 msk ströbröd
3 msk mjölk
olja eller smör att steka i
salt & peppar
Grönpepparsås:
1 msk smör
1 msk mjöl
1 dl mjölk
1 dl grädde
2 msk hel grönpeppar
1 msk soja
salt & peppar
Tillbehör:
8-10 potatisar
1 gul lök
Lingonsylt

Gör så här

Börja med att blanda ströbröd och mjölk i ett glas så ströbrödet får svälla i några minuter. Koka potatisarna i saltat vatten med skalet på.

Gör sedan biffarna. Blanda nötfärs, ägg, fransk senap, kalvfond samt ströbröd och mjölkblandningen. Salta och peppra i färsen, smaka av färsen. Forma till biffar.

Nu är det dags att göra såsen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och vispa snabbt ut det. Häll i mjölk, soja och grädde (tillsätt mer mjölk om den blir för tjock). Tillsätt grönpepparn genom att smula ner den mellan händerna. Smaka av såsen med salt och eventuellt mer grönpeppar.

Stek biffarna i olja eller smör i ca 5 minuter per sida eller tills de är klara, stek dem inte för länge! Skiva upp löken och stek den i separat panna.

Servera biffarna med kokt potatis, sås, lingonsylt och ett glas mjölk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar