lördag 1 oktober 2011

Beer can chicken med brasiliansk kamutvetesallad

Ett väldigt originellt sätt att tillaga kyckling. Som ni ser på bilden så står kycklingen över en halv ölburk. Detta ger en väldigt saftig och smakrik kyckling. Köp färsk kyckling och snåla inte på kvaliteten!

Så här blev det när allt var upplagt. Salladen är ett fräscht tillbehör!

Ingredienser 4 port

1 majskyckling
1 dl olivolja
2 msk salt
2 msk hackad färsk timjan
1 msk svartpeppar
2 msk smör
1 burk öl (50 cl)
Sallad:
2 dl kamutvete
0,5 grönsaksbuljongtärning
1 lime, rivet skal och saft
1 papaya, skuren i små tärningar
1 röd chili, finhackad
1 liten burk majs
0,5 dl färsk bladpersilja, finhackad
0,5 dl färsk koriander, finhackad
Tillbehör:
50 g blandad sallad
ev. 1 dl rostade och saltade cashewnötter

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader.

Torka ur insidan på kycklingen med hushållspapper så att alla blodrester försvinner. Finhacka timjan och blanda med salt och peppar i en liten skål. Gnid kycklingen med olivolja och kryddor. Se till att salta inuti kycklingen också. Tryck in smör under kycklingskinnet vid bröstdelen.

Skär av toppen av ölburken och häll ut hälften av ölen. Ställ burken i en ugnsfast form och trä kycklingen på burken. Ställ formen i ugnen och stek kycklingen 1 timme eller tills den är genomstekt. Vi ändrade ugnens värmeinställning till endast undervärme, för att inte kycklingens topp skulle brännas.

Koka kamutvetet med buljongtärningen enligt anvisningarna på förpackningen. Låt vetet svalna innan det blandas med övriga ingredienser till salladen. Servera på ett stort fat med sallad runt om och ev. nötter på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar