Clementin-GT
Vår favoritdrink är GT. Här är en julig variant med härlig
clementinsmak.
Ingredienser 1 drink
4 cl Gin
5 cl färskpressad clementinjuice
1 cl citronjuice
Tonic water
2 iskuber
krossad is
Gör så här
Skaka gin, clementinjuice och citronjuice med iskuberna.
Lägg krossad is i glas och sila över drinkblandningen. Toppa upp med tonic
water.
Saffranskokt
blomkål
Ett vegetariskt tillbehör som passar bra på julbordet.
Ingredienser 4 port
1
strimlad gul lök
0,5 g
saffran
2 msk
smör
1,5
dl vitt vin
1 dl
grädde
1 dl
vatten
0,5
tsk salt
600 g
blomkålsbukett
Gör så här
Bryn
lök och saffran i smör i en kastrull cirka 3 minuter. Slå på vin, grädde,
vatten och salt. Låt koka upp och tillsätt blomkålen. Lägg på lock och ånga
ytterligare 5 minuter.
Valnötsrullade
ostbollar på pepparkaka
Ett snyggt (och gott) inslag på julbordet. Vi valde en mild grönmögelost
då vi inte gillar för pikant mögelsmak.
Ingredienser ca 10
bollar
100 g grönmögelost
50 g cream cheese
100 g valnötter (kan bytas mot sesamfrön)
1 rödbeta
10 pepparkakor
Gör så här
Finhacka valnötterna och rosta i torr panna. Trimma bort
eventuella kanter på grönmögelosten och mosa den med cream cheese. Forma till små bollar 1 cm i diameter och
rulla i valnötshacket. Skala rödbetan och raspa små strimlor med ett zestjärn.
Lägg ostbollarna på varsin pepparkaka
och dekorera med rödbetsrasp.
Rödkålssallad med
hasselnötsströssel
En råkostsallad med friterade lökringar och en supergod
topping i form av nötströssel.
Ingrediener 4 pers
125 g rödkål
75 g babyspenat
2 gulbetor
3 st schalottenlökar
3 msk olja
Dressing:
0,5 msk vitvinsvinäger
0,5 citronsaft
1 msk olivolja
Salt och peppar
Nötströssel:
100 g skalade hasselnötter
0,5 dl persilja, finhackad
0,5 msk olivolja
1 tsk flingsalt
Gör så här
Börja med strösslet. Rosta hasselnötterna i en torr
stekpanna och grovhacka dem sedan. Blanda nötterna med persilja, olivolja och
salt.
Finstrimla rödkålen, gärna med en mandolin. Skölj spenaten.
Skala gulbetan och skär tunna skivor, gärna med en mandolin. Blanda rödkål,
spenat och gulbeta i en stor salladsskål.
Skala och skiva schalottenlöken tunt. Fritera i olja tills
den är gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper innan den vänds ner i
salladen.
Blanda ingredienserna till dressingen och vänd ner i
salladen precis innan servering.
Servera salladen med nötströsslet vid sidan om.
Lammracks
Givetvis måste det finnas kött på vårt julbord! Vi köpte
lammracks på saluhall, då får man garanterat bra kvalité och köttet blev
himmelskt mört.
Ingredienser 4 port
1 kg lammracks
Marinad:
1 dl olivolja
6 st vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
1 tsk flingsalt
1 tsk balsamvinäger
1 msk citronsaft
Skalet från 1 apelsin
Salt och peppar
Gör så här
Blanda ingredienserna till marinaden och låt köttet marinera
i den i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 125 grader och stek köttet till 60 graders
innertemperatur.
Lägg över köttet på en skärbräda och täck med folie. Låt
köttet vila i ca 15 min. Spara stekspadet.
Skiva upp racksen och häll över lite av stekspadet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar