Spröda kakor som drar lite åt snickershållet. Salta
jordnötter, karamell och choklad. Kan ju inte vara annat än supergott, eller
hur? Detta är en ganska liten sats, men vill man ha fler kakor går receptet
utmärkt att dubblera.
Ingredienser ca 12
kakor
2 dl rostade salta jornötter
1 ½ msk vetemjöl
¼ tsk salt
4 msk (0,6 dl) strösocker
2 msk vispgrädde
2 msk lönnsirap
50 smör
1 krm vaniljpulver
Topping:
50 g mörk choklad, smält
Gör så här
Värm ugnen till 175 grader.
Mixa jordnötterna i en matberedare snabbt tills de är
finhackade, men inte malda. Blada nötterna med vetemjöl och salt i en skål.
Koka upp strösocker, vispgrädde, lönnsirap och smör i en
tjockbottnad kastrull under omrörning. Låt blandningen koka ca 1 minut. Ta av
kastrullen från plattan och rör i vaniljpulver. Låt svalna någon minut.
Häll i sockerblandingen över skålen med jordnötter och mjöl.
Blanda och låt smeten svalna i ca 10 minuer.
Skeda upp matskedsstora toppar av smeten på bakplåtspapper.
Se till att ha rejält med avstånd emellan. Ett tips är att skeda upp 6 kakor på
två vardera plåtar, totalt 12 kakor.
Grädda kakorna ca 7 minuter, eller tills de har flytit ut
och är gyllenbruna. Ett tips är att vakta kakorna noga, eftersom gräddtiden
varierar beroende på kakstorlek och ugnsvärme.
Låt kakorna svalna en stund på plåten innan de kallnar helt
på galler.
Ringla sedan över smält choklad över kakorna och låt stelna
innan de serveras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar