Ett bröd med surdegsliknande bubblor och smak, även om det
är bakat på jäst. Arbetsinsatsen är minimal, släng ihop degen på kvällen och
grädda till frukost!
Ingredienser 1 bröd
10 g färsk jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
0,5 msk salt
325 g (ca 5,5 dl) ekologiskt vetemjöl special
Gör så här
Rör ut jästen i kallt vatten. Rör i olivolja, salt och lite
vetemjöl i taget. Degen ska vara ganska lös.
Jäs degen under bakduk i 8-9 h.
Vik en båtform av bakplåtspapper (dubbla om du använder den
tunna varianten) som på bilden. Fäst papprets ändar med metallklämmor eller
metallgem. Mjöla pappret och häll i degen. Låt jäsa ytterligare 30 min.
Sätt ugnen på 275 grader.
Ställ in en liten ugnsform med vatten i, i botten av ugnen.
Grädda brödet, gärna på en baksten, i ca 15 minuter, så att den får en knaprig
skorpa. Sänk temperaturen till 150 grader och grädda vidare i 40 minuter, eller
tills innertemperaturen är 97 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar