söndag 1 december 2013

Bröd i papper

Ett bröd med surdegsliknande bubblor och smak, även om det är bakat på jäst. Arbetsinsatsen är minimal, släng ihop degen på kvällen och grädda till frukost!

Ingredienser 1 bröd

10 g färsk jäst
3 dl vatten
2 msk olivolja
0,5 msk salt
325 g (ca 5,5 dl) ekologiskt vetemjöl special

Gör så här

Rör ut jästen i kallt vatten. Rör i olivolja, salt och lite vetemjöl i taget. Degen ska vara ganska lös.

Jäs degen under bakduk i 8-9 h.

Vik en båtform av bakplåtspapper (dubbla om du använder den tunna varianten) som på bilden. Fäst papprets ändar med metallklämmor eller metallgem. Mjöla pappret och häll i degen. Låt jäsa ytterligare 30 min.

Sätt ugnen på 275 grader.

Ställ in en liten ugnsform med vatten i, i botten av ugnen. Grädda brödet, gärna på en baksten, i ca 15 minuter, så att den får en knaprig skorpa. Sänk temperaturen till 150 grader och grädda vidare i 40 minuter, eller tills innertemperaturen är 97 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar