Supergoda köttbullar på ett annorlunda sätt. Såsen är något utöver det vanliga!
Ingredienser 4 port.
400 g kalvfärs eller nötfärs av hög kvalitet
0,75 dl ströbröd
2 dl mjölk
2 gula lökar (en till färsen, en till fonden)
smör till stekning
1 ägg
1,5 tsk salt
nymalen peppar
en bit morot
några hela pepparkorn
3 lagerblad
Currysås
1 gul lök
1 rött äpple
2 msk smör
3 msk curry
3-4 msk vetemjöl
5 dl fond från frikadellerna
0,75 dl mango chutney
ett halvt broccolihuvud, i buketter
salt och peppar
Tillbehör
ris
kokosflingor
russin
paprikapulver (kan uteslutas)
Gör så här
Låt ströbrödet svälla i ca 20 min.
Hacka löken och fräs den i lite smör tills den fått färg. Låt den svalna lite och blanda den sedan med färsen och ägget i en bunke. Rör ner ströbrödsblandningen lite i tagen. Tillsätt saltet och pepparen. Arbeta samman smeten väl. Forma smeten till köttbullar.
Koka under tiden 2 liter saltat vatten i en vid kastrull. Skala och skiva löken och moroten och lägg ner dem tillsammans med kryddorna i kastrullen. Lägg också ner köttbullarna och låt småkoka i 8-10 min. Ta upp frikadellerna med hålslev och spara buljongen.
Skala och hacka löken till currysåsen. Smält smöret i en stekpanna och fräs löken och äpplet tillsammans med currypulvret. Pudra över mjölet under omrörning.
Sila fonden från frikadellerna och rör ner 5 dl fond i stekpannan. Koka i 5-6 min på låg värme. Lägg ner frikadellerna och broccolin och låt småputtra i ytterligare 5 min. Tillsätt mango chutney. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer curry.
Servera med ris, toppad med lite paprikapulver, kokosflingor och russin.
Detta låter som en rätt jag skulle gilla, skall def testa den. Kolla gärna min blogg www.mangiare.bloggplatsen.se
SvaraRadera