tisdag 12 april 2011

Texas style chili con carne

En helt fantastisk chili med hela köttbitar i stället för köttfärs, som bara blir ännu godare av att gotta till sig i kylen några dygn.

Ingredienser 6-8 port

1,2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2–3 msk rapsolja
1 finhackad gul lök
3 finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater (burk)
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten
1 burk stora vita bönor
svartpeppar ur kvarn
Chiliröra:
1 liten röd chili
1 liten habanero
0,5 dl jalapeño på burk
Kryddblandning:
1 msk chilipulver
1 msk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ dl vatten
Exempel på tillbehör:
riven cheddarost
fintärnad avokado
finhackade korianderblad
finhackad lök
majskorn
tunnskurna tomater
gräddfil eller crème fraiche
baguette/nachochips

Gör så här

Torrosta habaneron och chilin i en 225 grader varm ugn i cirka 5 minuter. Dela och kärna ur dem och mixa dem till en röra i en matberedare tillsammans med jalapeñon.

Putsa bort det mesta av fett och bindväv från köttet och skär det i 3 centimeter stora tärningar. Salta dessa med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.

Mixa alla ingredienser till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn pasta. Ställ åt sidan.

Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg åt sidan. Häll upp baconfettet i en kopp så länge.

Bryn köttbitarna i omgångar i litet av baconfettet samt lite matolja åt gången. Fiska upp köttet.

Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt vitlök och chiliröran och fräs ytterligare ett par minuter. OBS! Vi använde bara 2/3 av röran, hur mycket som behövs beror på hur stark gryta du vill ha.

Tillsätt kryddpastan och fräs i ett par minuter.

Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, limejuice och vatten. Sätt på lock och låt småputtra på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt baconet och bönorna när 5 minuter återstår.

Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåp i 2–3 dagar. Grytan blir bara godare av det.

Servera grytan med dina favorittillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar