En helt fantastisk chili med hela köttbitar i stället för köttfärs, som bara blir ännu godare av att gotta till sig i kylen några dygn.
Ingredienser 6-8 port
1,2 kg högrev
1 tsk salt
140 g skivat bacon
2–3 msk rapsolja
1 finhackad gul lök
3 finhackade vitlöksklyftor
400 g krossade tomater (burk)
1 msk limejuice
4 dl vatten
1 msk maizena + vatten
1 burk stora vita bönor
svartpeppar ur kvarn
Chiliröra:
1 liten röd chili
1 liten habanero
0,5 dl jalapeño på burk
Kryddblandning:
1 msk chilipulver
1 msk mald spiskummin
1 tsk torkad oregano
½ dl vatten
Exempel på tillbehör:
riven cheddarost
fintärnad avokado
finhackade korianderblad
finhackad lök
majskorn
tunnskurna tomater
gräddfil eller crème fraiche
baguette/nachochips
Gör så här
Torrosta habaneron och chilin i en 225 grader varm ugn i cirka 5 minuter. Dela och kärna ur dem och mixa dem till en röra i en matberedare tillsammans med jalapeñon.
Putsa bort det mesta av fett och bindväv från köttet och skär det i 3 centimeter stora tärningar. Salta dessa med 1 tsk salt och blanda runt i en skål. Ställ undan så länge.
Mixa alla ingredienser till kryddblandningen. Rör om tills det blir en jämn pasta. Ställ åt sidan.
Stek baconskivorna i en stekgryta på medelgod värme tills de blir gyllene och knapriga. Fiska upp baconskivorna och lägg åt sidan. Häll upp baconfettet i en kopp så länge.
Bryn köttbitarna i omgångar i litet av baconfettet samt lite matolja åt gången. Fiska upp köttet.
Fräs lökhack i några minuter under omrörning. Tillsätt vitlök och chiliröran och fräs ytterligare ett par minuter. OBS! Vi använde bara 2/3 av röran, hur mycket som behövs beror på hur stark gryta du vill ha.
Tillsätt kryddpastan och fräs i ett par minuter.
Lägg ner de brynta köttbitarna, krossade tomater, limejuice och vatten. Sätt på lock och låt småputtra på låg värme i cirka 2 timmar. Tillsätt baconet och bönorna när 5 minuter återstår.
Blanda maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om och värm upp chilin och se till att den tjocknar en aning. Smaka av med salt och peppar. Servera på en gång eller låt den stå i kylskåp i 2–3 dagar. Grytan blir bara godare av det.
Servera grytan med dina favorittillbehör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar