tisdag 3 januari 2012

Gammaldags köttsoppa


En soppa som fick stå och puttra nästan en hel eftermiddag. Resultatet blev fantastiskt. En enkel soppa som ändå är en delikatess. Den som endast har ätit skolans köttsoppa och tyckte den var blaskig borde prova detta!

Ingredienser 10 port

1,3 kg nötbringa med ben
3 l vatten
1 ½ msk salt
4 gula lökar
3 morötter
1 bit kålrot, ca 250g
2 palsternackor
1 bit rotselleri, ca 300g
10 potatisar
3 purjolökar
3 lagerblad
½ tsk mald vitpeppar
1 zucchini
salt & peppar
Tillbehör:
Hackad persilja
Bröd

Gör så här

Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Lägg i köttet och låt koka under lock i 2 timmar. Skumma av skummet som samlas på ytan under tidens gång.

Skala, skölj och ansa alla grönsaker. Hacka den gula löken grovt. Skär morötterna till små medaljonger. Skär kålroten till små stavar. Palsternackan, potatisen och rotselleri till små kuber. Strimla purjolöken. Spara 1 purjolök och zucchinin till senare. Tillsätt alla grönsaker till grytan. Tillsätt eventuellt mer vatten och det inte täcker eller om det känns trångt. Lägg i lagerblad och vitpeppar. Låt soppan koka upp och stå och puttra i en timme.

Lägg i strimlad zucchini och resterande purjolök de sista fem minuterna. Lyft sedan upp köttet. Ansa bort alla stora fettbitar och bena ur. Strimla köttet och lägg ner det i soppan igen. Om du tycker soppan är för tjock kan mer vatten tillsättas. Smaka av soppan med salt och peppar.

Serverad med hackad persilja och bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar