fredag 20 januari 2012

Köttfärstacos från scratch

Fredagsmys-maten nummer ett är tacos. Ingredienslistan nedan är oroväckande lång, men låt er inte avskräckas! Tacokryddan tar upp stor del. Det blir mer krydda än vad som behövs till en middag, så nästa gång du lagar tacos har du färdig krydda hemma. För ett tag sen bloggade vi om gorditas, som blev en riktig succé! Det är som sagt ett bröd som smakar som ett mellanting mellan en vetetortilla och nachochips.

Gorditas:
140 g majsmjöl (ca 2,3 dl)
120 dl vetemjöl  (ca 2 dl))
1 tsk bakpulver
2 krm salt
1,74 dl vatten
1,5 dl rapsolja till fritering
Kött:
400 g köttfärs
1 msk olja
2 msk tacokrydda
0,5 dl vatten
Tacokrydda:
2 msk anchochilipulver

1 msk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprikapulver
2 msk spiskummin
1 msk salt
1 tsk socker
0,5 tsk oregano
0,5 tsk timjan
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk cayennepapper
1 msk maizena
Guacamole:
2 avokado
0,5 chili
1 vitlöksklyfta
0,5 lime
0,5 röd chili
Salt
Tillbehör:
0,5 huvud isbergssallad
4 tomater
1 rödlök
Tomatsalsa
2 dl riven ost

Gör så här

Blanda alla ingredienser till tacokryddan.

Blanda majs- och vetemjöl samt bakpulver och salt i en bunke. Arbeta in vattnet till en smidig deg. Låt degen vila i 30 minuter.

Förbered under tiden tillbehören och lägg i skålar. Skölj och riv salladen i mindre bitar, hacka tomaterna, finstrimla löken och riv osten grovt.

Gör guacamole. Mosa ihop en pressad vitlöksklyfta med saften från en halv lime, finhackad chili och två avokado. Smaka av med salt.

Stek köttfärsen i lite olja. Tillsätt kryddan och 0,5 dl vatten efter någon minut. Låt steka ytterligare ca 5 minuter eller tills köttfärsen är klar.

Dela gorditas-degen i åtta bitar och rulla dem till bollar. Platta ut varje boll till en rundel, ca 1 dm i diameter. Grädda plattorna i en torr het stekpanna, ca en minut på varje sida. Passa noga så att bröden inte bränns. Ta upp och lägg på en tallrik.

Hetta upp rapsolja i stekpannan tills den blir riktigt varm, och fritera bröden på varje sida, ca 10 sekunder, eller tills de ”puffar” upp sig. Låt rinna av på hushållspapper.

Dela varje bröd och fyll sedan med köttfärs, sallad, tomater, lök, ost, salsa och guacamole. 

1 kommentar:

  1. Hemlagade tacobröd är jättegott. Måste göra det igen, gärna från detta recept!

    SvaraRadera