måndag 5 december 2011

Skurna apelsinpepparkakor

Många kakor för liten arbetsinsats! Vi gjorde pepparkakorna ovan med en blandning av nötter; pinje- pecan- och valnötter eftersom vi hade glömt att köpa mandel. Det blev mycket smarrigt!

Ingredienser ca 180 kakor

75 g sötmandel eller en blandning av nötter du gillar
1 tsk bikarbonat
0,5 dl vatten
250 g smör
1,5 dl ljus sirap
3 dl strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk malda kryddnejlikor
0,5 tsk mald ingefära
1 citron, rivet skal
8,5 dl (510 g) vetemjöl
75 g hackade syltade apelsinskal

Gör så här

Finhacka mandeln. Lös bikarbonatet i vattnet. Blanda smör, sirap och socker i en gryta. Koka upp och tillsätt kryddor och citronskal. Ta grytan åt sidan och tillsätt bikarbonatvattnet. Låt svalna.

Blanda mjöl, mandel och apelsinskal. Rör ner blandningen i grytan och blanda till en jämn smet. Täck botten på en skål med plastfolie, ända så att det räcker över kanten, och häll över smeten i skålen. Vik över plasten så att smeten täcks. Ställ skålen i kylen över natten.

Sätt ugnen på 175 grader. Stjälp upp degen på en bänk och forma till två avlånga "stubbar". Skiva dem i tunna skivor och lägg glest på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. Låt kallna på galler.

Sätt ugnen på 175 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar