söndag 11 december 2011

Oxfilé med Choronsås, glaserad kålrot, sesampotatiskuber och gulbeta


En festlig rätt! Oxfilé är alltid gott men det är tillbehören som gör det... Se till att du har gott om tid, det svåraste är att få allting klart precis samtidigt. Choronsås är en variant på bearnaisesås med tomatsmak. 

Ingredienser 4 port

Oxfilé:
500 g oxfilé i bit
1 1/2 msk nymald vitpeppar
1 1/2  msk nymald grönpeppar
1 1/2 msk nymald svartpeppar
1 msk flingsalt
Smör till stekning
Choronsås:
150 g smör
1/2 dl vitvinsvinäger
2 äggulor
3 msk hackad gul lök
1 msk dragon
5 korn vitpeppar
1 1/2 msk tomatpuré
2 msk färsk persilja
Sesampotatiskuber och glaserad kålrot:
2 stora bakpotatisar
2 st kålrötter
3 msk olivolja
3 msk smör
1 vitlök
2 msk vitt vin
4 msk sesamfrö
salt & peppar
Gulbeta:
4 st gulbetor
2 msk konc. flädersaft
2 msk citronsaft
Tillbehör:
Blandsallad

Gör så här

Ta fram äggen till såsen så de hinner bli rumstempererade. 

Börja med potatisen, kålroten och rödbetan. Sätt på två kastruller med saltat vatten. Skala potatisarna och kålrötterna. Kula ut små kupoler ur kålroten med ett kuljärn. Skär ut kuber ur potatisen. Koka potatisen och kolroten i varsin kastrull. Koka i ca 3-4 minuter. De ska nästan vara klara. Häll av och låt svalna. Ställ åt sidan. Koka upp saltat vatten och koka gulbetorna tills de är mjuka. Låt svalna.

Ta fram köttet från kylen.

Gör Choronsås. Förbered vattenbad, en kastrull med sjudande vatten och en värmetålig skål över. Hacka löken och krossa vitpepparkornen. Smält smöret på svag värme, smöret ska vara fingervarmt vid användning. Häll i vinäger i en kastrull. Tillsätt dragon, vitpeppar och lök. Reducera ner till ca hälften, sila av. Slå i vinäger reduktionen i vattenbadsskålen. Sänk värmen något till vattenbadet. Tillsätt äggulorna under kraftig vispning och dra av från plattan. Tillsätt smöret, lite lite åt gången under kraftig vispning, häll inte ner den vita "bottensatsen" som finns i smöret. Vispa sedan ner tomatpuré och hackad persilja. Smaka av såsen med lite salt. OM SÅSEN SKÄR SIG: Få inte panik det går lätt att lösa. Häll såsen i en ny kastrull på svag värme, vispa sedan ner en äggula och den ska gå ihop!
Ställ såsen åt sidan.

Sätt ugnen på 125 grader.

Gör köttet. Putsa och knyt upp steksnöre runt köttet. Salta och peppra med de tre pepparsorterna på en skärbräda. Rulla köttet i kryddblandningen. Stek köttet i smör rund om. Lägg upp i en ugnsfast form. Stick i en köttermometer. Sätt i köttet i ugnen och stek till 57 grader. Låt köttet vila i 10 minuter medan du gör potatisen, gulbetorna och kålroten.

Sätt ugnen på 225 grader med grillfunktion.

Dela gulbetorna i mindre bitar. Lägg gulbetorna i en skål. Häll över flädersaft och citron. Låt stå och dra.

Blanda olivolja med en pressad vitlök och salta och peppra. Smält smör i en kastrull och tillsätt vitt vin, salta och peppra. Pensla kålrotskupolerna med smörblandningen. Pensla potatiskuberna med oljan och strö över sesamfrön. Stek i ugnen i några minuter tills de fått fin färg.

Värm såsen försiktigt.

Servera köttet med Choronsås, potatiskuber, kålrotskupoler, marinerad gulbeta och blandsallad. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar