söndag 18 december 2011

Rödvinsrisotto med västerbottensost

En rätt som är svår att få fin på bild! Men smakerna är rena och fina. Vi tycker det inte behövs något tillbehör så som kyckling eller liknande. Risotto är gott bara som det är, men en grönsallad till är alltid trevligt.

Ingredienser 4 port

4 dl Arborioris
2 stora charlottenlökar
2 dl rödvin (ju finare desto godare)
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 1/2 dl riven Västerbottensost
2 msk smör + 1 msk till stekning
Nymald svartpeppar
Tillbehör:
Blandad sallad, tomater och oliver

Gör så här

Sätt på vatten i en vattenkokare.

Hacka löken fint. Värm upp smör i en stor kastrull. Fräs löken i någon minut, den ska bara svettas inte brynas. Tillsätt sedan riset och sänk värmen något. Låt riset fräsa med löken någon minut. Häll på vinet och låt det koka in helt i riset.

Blanda en liter kokhett vatten med smulade buljongtärningar. Tillsätt lite av buljongen till riset, ca 1 dl. Rör i riset medan buljongen kokar in. Tillsätt då lite mer av buljongen. Upprepa tills riset kokat klart. Det brukar ta ca 15-20 minuter. Om du rör mycket under inkokning av buljongen så frigörs mer stärkelse ur riset och du får ett krämigare och godare ris. Om riset inte är klart efter att all buljong kokat så tillsätt mer vatten.

Dra riset från plattan när det är klart och tillsätt smör och ost. Rör om ordentligt. Smaka av med svartpeppar.

Servera risotton med sallad, tomater och oliver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar