söndag 4 december 2011

Pasta pomodoro

Hemmagjord pasta med tomatsås, mozzarella och basilika. Suveränt gott! Har du ingen pastamaskin går givetvis bra att laga denna rätt med köpt pasta också, t.ex. linguini gjord på durumvete och ägg.

Ibland är det bra att vara flera i köket! Vi kanske alltid ska ha en fotograf som dokumenterar vår matlagning?  :)

Ingredienser 4 port

Pasta:
3 dl vetemjöl
3 dl durumvetemjöl
1 stort eller 2 små ägg
7 stora eller 9 små äggulor
ev. lite kallt vatten
Tomatsås:
3 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 stora röda tomater
300 g cocktailtomater, gärna i blandade färger
1 tsk honung
1 tsk vitvinsvinäger
Salt och svartpeppar
Tillbehör:
2 pkt buffelmozzarella
1 kruka färsk basilika

Gör så här

Knåda ihop vetemjöl, durumvetemjöl, ägg och äggulor. Tillsätt lite vatten om degen är för torr. Måtten är inte exakta, utan man får försöka känna sig fram till en deg som ska vara smidig, men samtidigt hård och stum. Forma degen till en kvadratisk platta och linda in i plastfolie. Vila i kylen minst en timme.

Skålla och skala de stora tomaterna. Tärna dem och cocktailtomaterna. Pressa vitlöken och fräs i olivolja i en kastrull. Tillsätt tomathacket, honung och vitvinsvinäger och låt puttra på svag värme i ca 20 minuter. Smaka av med salt och peppar (det behövs ganska mycket av båda delarna).

Dela pastadegen i tre delar och kör varje del genom pastamaskinen flera gången med början genom den tjockaste inställningen ner till den smalaste. Dela av den avlånga pastaplattan som bildats i 30 cm långa bitar och lägg alla rektanglar av deg över en stol med en fuktig kökshandduk slängd över ryggen (så att de inte torkar för mycket).

Kör varje platta genom spagettiskäraren och lägg spagettistrimlorna över en annan stol med fuktig handduk, och fortsätt på samma sätt tills alla plattor är "strimlade" till spaghetti.

Koka pastan i rikligt med saltat vatten i ca 4 minuter. Häll av vattnet och blanda pastan med lite olivolja så att spaghettin inte klibbar ihop.

Servera pastan med tomatsås, riven mozzarella och hackad färsk basilika.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar