lördag 16 november 2013

Sötpotatisravioli med brynt salviasmör

De här små godbitarna krävde mycket förberedelse men det är nog den godaste pastan vi gjort! 

Ingredienser 4 port

Pastadeg:
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl durumvetemjöl
1 krm salt
2 msk olivolja
2 ägg
2 äggulor
Fyllning:
2 st sötpotatisar
25 g smör
1 dl finriven parmesanost
0,5 msk chiliflakes
0,5 tsk chilipulver
0,5 tsk cayennepeppar
5 skvättar Tabasco
salt
Tillbehör
30 g smör
10 färska salviablad
1 paket bacon
5 st schalottenlök 
0,5 dl rapsolja
8 rödpepparkorn
0,5 dl rostade pinjenötter
1 liten bit parmesanost

Gör så här

Börja med pastadegen. Blanda alla ingredienser i en bunke till en smulig massa. Arbeta sedan degen smidig och utan klumpar för hand på ett bakbord. Platta till degen en aning, plasta in och låt vila i kylen i minst 1 timme.

Rosta sötpotatisen. Sätt ugnen på 200 grader. Dela potatisen på längden och lägg med snittsidan ner på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 35 minuter. Låt svalna.

Gröp ur sötpotatisen och mosa med med en gaffel i en bunke. Tillsätt smör, parmesanost, chiliflakes, chilipulver, cayennepeppar och Tabasco. Smaka av med salt. Fyllningen ska inte vara för stark, utan chilin tillsätts för att det söta ska balanseras. 

Kavla ut degen tunt i en pastamaskin eller med kavel. Dela upp pastaarken i två delar. Klicka ut 1-2 tsk på det ena arket och använd det andra som lock. Tryck ihop degen och skär ut till rundlar. Nyp ihop kanterna en extra gång och lägg dem på bakplåtspapper.

Gör nu tillbehören innan raviolin kokas. Dela lökarna på längden och skiva tunt. Värm olja i en liten kastrull och låt löken karamelliseras på medelvärme tills den är gyllenbrun, ca 10 min. Låt rinna av på hushållspapper.

Bryn smöret i en kastrull på medelvärme. Det är färdigt när smöret doftar nötigt. Lägg i salvia och rödpeppar och ta av från värmen.

Finhacka baconet och stek krispigt, låt rinna av på hushållspapper.

Koka upp rikligt saltat pastavatten och koka pastan i ca 3 minuter.

Vid servering, lägg lök i botten på en djup tallrik. Lägg upp pastan, sprinkla bacon och pinjenötter. Avsluta med att ringla över smöret och riv över lite extra parmesanost. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar