tisdag 7 februari 2012

Köttbullar med sallad på rödbetor, blomkål och fetaost


Vi gjorde en utrensning av kylen och fick ihop den här rätten. Den är både nyttig och god! Om du vill ha den vegetarisk är det bara att välja bort köttbullarna.

Ingredienser 4 port

Köttbullar:
400 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk kalvfond
1 msk fransk senap
1 ekologiskt ägg
2 msk mjölk
2 msk ströbröd
Salt
Svartpeppar från kvarn
Smör till stekning
Rödbetssallad:
4 rödbetor
1 paket fetaost
½ dl solroskärnor
2 dl färsk blomkål
100 g sockerärtor
smör till stekning
Garnering:
Färsk mynta
Olivolja
Flingsalt

Gör så här

Skala och koka rödbetorna oskalade.

Gör köttbullarna. Blanda mjölk och ströbröd i ett glas och låt ströbrödet stå och svälla. Skala och riv lök och vitlök i en bunke. Blanda ner nötfärs, ägg, fransk senap och kalvfond. Rör ner mjölk- och ströbrödsblandningen. Salta och peppra. Rulla till små köttbullar och låt dem sedan stå i kylen medan du gör rödbetssalladen.

Skala och klyfta upp de kokta rödbetorna. Låt stå och svalna.

Fräs blomkålen i smör i några minuter. Halvera sockerärtorna och lägg i stekpannan.

Rosta solrosfrön i en torr stekpanna.

Stek köttbullarna i smör på medelvärme tills att de är genomstekta.

Servera köttbullarna med rödbetor, blomkål, sockerärtor, smulad fetaost och rostade solroskärnor. Garnera med några myntablad, olivolja och flingsalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar