Vår variant av denna klassiska paj. Låt gärna pajen vila i 10 minuter efter att den gräddats så kommer smakerna fram mycket bättre.
Ingredienser 4 port
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
0,5 pkt bacon
1 röd paprika
1 liten rödlök
1 vitlöksklyfta
150 g rökt skinka i bit
3 ägg
1,5 dl riven ost, t.ex. cheddar
1,5 dl parmesanost
3 dl mjölk
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
0,5 dl färska basilikablad
Tillbehör:
Sallad
Gör så här
Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa, antingen för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck eller kavla ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Nagga pajskalet. Låt det stå i kylskåp ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°.
Strimla bacon, paprika och rödlök och fräs i en stekpanna tillsammans med en pressad vitlöksklyfta. Ställ åt sidan.
Skär skinkan i strimlor. Vispa ihop ägg, mjölk och kryddor.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Sänk värmen till 200°C.
Lägg bacon, grönsaker, skinka och ost i pajformen. Häll över äggstanningen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills äggstanningen stannat.
Servera med sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar