söndag 22 december 2013

PA:s julmiddag

Lite alternativa rätter till julbordet i år kanske? :) Vi drog ihop en liten julmiddag igår, och dukade upp ett litet minijulbord. Vi hade kvar grönkålspajer som vi bloggade om i början på december (kolla under etiketten paj) som vi också åt till!






Clementin-GT

Vår favoritdrink är GT. Här är en julig variant med härlig clementinsmak.

Ingredienser 1 drink

4 cl Gin
5 cl färskpressad clementinjuice
1 cl citronjuice
Tonic water
2 iskuber
krossad is

Gör så här

Skaka gin, clementinjuice och citronjuice med iskuberna. Lägg krossad is i glas och sila över drinkblandningen. Toppa upp med tonic water.



Saffranskokt blomkål

Ett vegetariskt tillbehör som passar bra på julbordet.

Ingredienser 4 port

1 strimlad gul lök
0,5 g saffran
2 msk smör
1,5 dl vitt vin
1 dl grädde
1 dl vatten
0,5 tsk salt
600 g blomkålsbukett

Gör så här

Bryn lök och saffran i smör i en kastrull cirka 3 minuter. Slå på vin, grädde, vatten och salt. Låt koka upp och tillsätt blomkålen. Lägg på lock och ånga ytterligare 5 minuter.



Valnötsrullade ostbollar på pepparkaka

Ett snyggt (och gott) inslag på julbordet. Vi valde en mild grönmögelost då vi inte gillar för pikant mögelsmak.

Ingredienser ca 10 bollar

100 g grönmögelost
50 g cream cheese
100 g valnötter (kan bytas mot sesamfrön)
1 rödbeta
10 pepparkakor

Gör så här

Finhacka valnötterna och rosta i torr panna. Trimma bort eventuella kanter på grönmögelosten och mosa den med cream cheese.  Forma till små bollar 1 cm i diameter och rulla i valnötshacket. Skala rödbetan och raspa små strimlor med ett zestjärn. Lägg  ostbollarna på varsin pepparkaka och dekorera med rödbetsrasp.





Rödkålssallad med hasselnötsströssel

En råkostsallad med friterade lökringar och en supergod topping i form av nötströssel.

Ingrediener 4 pers

125 g rödkål
75 g babyspenat
2 gulbetor
3 st schalottenlökar
3 msk olja
Dressing:
0,5 msk vitvinsvinäger
0,5 citronsaft
1 msk olivolja
Salt och peppar
Nötströssel:
100 g skalade hasselnötter
0,5 dl persilja, finhackad
0,5 msk olivolja
1 tsk flingsalt

Gör så här

Börja med strösslet. Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna och grovhacka dem sedan. Blanda nötterna med persilja, olivolja och salt.

Finstrimla rödkålen, gärna med en mandolin. Skölj spenaten. Skala gulbetan och skär tunna skivor, gärna med en mandolin. Blanda rödkål, spenat och gulbeta i en stor salladsskål.

Skala och skiva schalottenlöken tunt. Fritera i olja tills den är gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper innan den vänds ner i salladen.

Blanda ingredienserna till dressingen och vänd ner i salladen precis innan servering.

Servera salladen med nötströsslet vid sidan om.



Lammracks

Givetvis måste det finnas kött på vårt julbord! Vi köpte lammracks på saluhall, då får man garanterat bra kvalité och köttet blev himmelskt mört.

Ingredienser 4 port

1 kg lammracks
Marinad:
1 dl olivolja
6 st vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
1 tsk flingsalt
1 tsk balsamvinäger
1 msk citronsaft
Skalet från 1 apelsin
Salt och peppar

Gör så här

Blanda ingredienserna till marinaden och låt köttet marinera i den i minst 1 timme.

Sätt ugnen på 125 grader och stek köttet till 60 graders innertemperatur.

Lägg över köttet på en skärbräda och täck med folie. Låt köttet vila i ca 15 min. Spara stekspadet.

Skiva upp racksen och häll över lite av stekspadet.




 Vi drack vårat bröllopsvin till, GR 174 från Spanien. Slurp!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar