söndag 8 december 2013

Julveckan dag 5: Glaserade ribs med ingefära, apelsin och kanel & varm vintersallad



Nästan som pepparkakor doftar ribsen. De blir härligt kladdiga och kompletteras perfekt av den fräscha vintersalladen.



Ingredienser 4 port

Ribs:
1,8 kg tunna revbensspjäll
50 g smör
3 rödlökar
1 hel vitlök
5 dl mörkt öl
3 msk soja
4 lagerblad
5 hela nejlikor
10 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
1 röd chili
Skal och saft av en halv apelsin

Glaze:
2 msk honung
1 tsk malen kanel
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk färskriven ingefära
Rivet skal från en halv apelsin

Varm vintersallad:
1 stor eller 2 små sötpotatisar
1 stor eller 2 små rödlökar
1 fänkålsstånd
2 röda vinteräpplen
1 msk honung
2 msk olivolja
1 kruka salvia
salt och peppar
70 g mangold eller annan sallad

Gör så här

Dela spjällen i två delar om de är långa och bryn dem i smöret i en jättestor eller två stora kastruller/grytor. Skala och skiva rödlöken och lägg ner i grytan. Halvera vitlöken och lägg ner även den. Slå på öl, soja och vatten så att vätskan precis täcker köttet precis. Tillsätt kryddorna och grovt hackad chili (med kärnorna kvar).

Sjud på låg värme i 3 timmar.

Ta upp köttet och sätt ugnen på 175 grader. Reducera spadet tills ca 3 dl återstår. Smaksätt det med honung, kanel, salt, peppar , ingefära och apelsinzest. Glasera spjällen med såsen och baka det i ugnen ca 25-30 min.    

Vintersallad:
Sätt ugnen på 225 grader. Skala sötpotatis, rödlök och ansa fänkål. Klyfta grönsakerna och lägg på en plåt. Plocka salviablad från halva krukan och strö över grönsakerna. Krydda med salt och peppar. Rosta grönsakerna i ugnen i ca 25 minuter.  

Kärna ur äpplena och klyfta dem. Rosta tillsammans med de övriga grönsakerna ytterligare 5 minuter.

Ta ut plåten och låt svalna en aning. Tillsätt resten av salviabladen och mangolden. Servera till ribsen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar