torsdag 12 december 2013

Julpizza med grönkål, apelsin och fetaost

Fyra saker som gör en bra pizza enligt oss: 1. Investera i en pizzasten, t.ex. i granit. Stenen gör pizzan krispig och kan med fördel användas vid brödbak. 2. Kavla tunt. Så tunt det bara går! 3. Fyllning är gott men lägg inte på för mycket, det tynger ner pizzan. Less is more enligt oss! 4. Använd durumvete till deg. Vi vet inte riktigt vad mjölet gör med degen, men det blir helt enkelt godare :).

Ingredienser 4 port

Pizzadeg:
10 gram jäst
2 dl ljummet vatten
1 tsk honung
1,5 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 dl durumvetemjöl
3,5 dl vetemjöl

Fyllning:
2 apelsiner
1 dl små svarta oliver med kärnor
3 + 2 msk olivolja
1 st rödlök
2 vitlöksklyftor
5 msk tomatpuré
300 g grönkål
2 msk smör
1 krm riven muskot
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 paket smulad fetaost
chiliflakes
salt

Gör så här

Smula jästen i en bunke och tillsätt vatten. Rör ut jästen. Tillsätt honung olivolja och salt. Blanda ner durumvetemjöl och vetemjöl. Blanda degen i en hushållsassistent i 10 minuter eller knåda för hand.
Låt degen jäsa i 45 minuter.

Placera ev pizzasten i ugnen och sätt på ugnen på 250 grader.

Skölj och skrubba apelsinerna noga. Riv skalet från apelsinerna. Blanda skalet med oliverna och olivolja. Finhacka vitlök och blanda med tomatpuré. Ansa grönkålen och skär bort stjälkarna. Riv bladen i mindre bitar. Fräs kålen i smör och krydda med muskot, salt och peppar. Skiva rödlöken tunt.

Baka ut pizzorna. Välj att baka ut 4 stora eller 8 små (små är bäst :) ) Kavla degen så tunt som möjligt och lägg på bakplåtspapper. Toppa pizzan så här: tomatpuré, grönkål, rödlök, apelsin, feta ost, chiliflakes och en gnutta salt.

Grädda i ugnen i 5-10 minuter eller tills pizzan fått fin färg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar