onsdag 4 december 2013

Julveckan dag 3: Grönkålspaj

Grönkål är väl en av årets mest hypade grönsaker, och vi har inte riktigt vant oss så mycket så att vi gör juicer på den. Men paj går bra! Denna paj skulle också göra sig bra på julbordet som ett vegetariskt alternativ. Vi gjorde fyra portionspajer men det går även bra att göra en stor.

Ingredienser 4 port

Pajdeg:
150 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 krm salt
2 msk vatten
Fyllning:
120 g grönkål
1 gul lök
1 msk smör
2 krm salt + 2 krm salt
1 krm + 1 krm svarpeppar från kvarn
2 ägg
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
50 g riven ost
Tillbehör:
Sallad

Gör så här

Skär smöret i tärningar och blanda med mjöl, grahamsmjöl, salt och vatten till en deg, gärna i matberedare. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i en timme i kylen.

Sätt ugnen på 225 grader.  Kavla ut degen tunt på ett mjölat bakbord. Klä fyra portionsformar eller en stor form med degen och skär av överflödig deg som hänger över kanten. Nagga botten med en gaffel.

Skär bort själarna från grönkålen och hacka bladen. Skala och hacka lök. Fräs grönkål och lök i smör,  krydda med salt och peppar.

Vispa ihop mjölk, ägg, grädde, salt och peppar. Fördela grönkål i pajformen/pajformarna och häll på mjölkblandningen. Strö över ost och grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Servera med en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar