söndag 9 mars 2014

Salted peanut florentines

Spröda kakor som drar lite åt snickershållet. Salta jordnötter, karamell och choklad. Kan ju inte vara annat än supergott, eller hur? Detta är en ganska liten sats, men vill man ha fler kakor går receptet utmärkt att dubblera.

Ingredienser ca 12 kakor

2 dl rostade salta jornötter
1 ½ msk vetemjöl
¼ tsk salt
4 msk (0,6 dl) strösocker
2 msk vispgrädde
2 msk lönnsirap
50 smör
1 krm vaniljpulver
Topping:
50 g mörk choklad, smält

Gör så här

Värm ugnen till 175 grader.

Mixa jordnötterna i en matberedare snabbt tills de är finhackade, men inte malda. Blada nötterna med vetemjöl och salt i en skål.

Koka upp strösocker, vispgrädde, lönnsirap och smör i en tjockbottnad kastrull under omrörning. Låt blandningen koka ca 1 minut. Ta av kastrullen från plattan och rör i vaniljpulver. Låt svalna någon minut.

Häll i sockerblandingen över skålen med jordnötter och mjöl. Blanda och låt smeten svalna i ca 10 minuer.

Skeda upp matskedsstora toppar av smeten på bakplåtspapper. Se till att ha rejält med avstånd emellan. Ett tips är att skeda upp 6 kakor på två vardera plåtar, totalt 12 kakor.  

Grädda kakorna ca 7 minuter, eller tills de har flytit ut och är gyllenbruna. Ett tips är att vakta kakorna noga, eftersom gräddtiden varierar beroende på kakstorlek och ugnsvärme.

Låt kakorna svalna en stund på plåten innan de kallnar helt på galler.

Ringla sedan över smält choklad över kakorna och låt stelna innan de serveras.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar