söndag 1 april 2012

Choklad- och mandeltårta

En mäktig chokladstinn tårta som inte bara är suveränt god utan också glutenfri.  


Ingredienser 12 bitar

1 msk smör till formen
175 g mörk choklad (70%)
150 g smör
3 dl sötmandel med skal (200 g)
4 ägg
1½ dl strösocker
Glasyr:
100 g mörk choklad (70 %)
1 dl vispgrädde
Till servering:
3 dl vispgrädde

Gör så här

Sätt ugnen på 150 grader. Smöra en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Smält chokladen och smöret till kakan försiktigt i mikron eller över vattenbad.

Mixa mandeln fint i en matberedare.

Rör ihop ägg och socker. Tillsätt den smälta choklad- och smörblandningen. Tillsätt mandeln.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 30 min. Kakan ska ha stannat men fortfarande vara lite saftigt kladdig (känn med en sticka eller skaka försiktigt på formen). Låt svalna.

Glasyr: Hacka chokladen ganska fint. Koka upp vispgrädden, dra kastrullen från värmen och tillsätt chokladen snabbt. Rör tills chokladen har smält och du har en jämn och blank glasyr.

Låt glasyren tjockna lite innan du brer den över kakan. Förvara kakan svalt.

Servera med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar