söndag 22 april 2012

Ärtsoppa med fläsk


En klassiker som vanligtvis köpes i en plastkorv. Utseendemässigt skiljer sig inte köpesoppan från denna hemmalagade variant, men i smak är skillnaden enorm. Soppan kanske tar lång tid att göra men det är verkligen budgetmat.
Ingredienser
500 g gula ärtor
2 liter vatten
400 gr rimmat fläsk
2 morötter

4 gula lökar

3 tsk torkad timjan

2 tsk mejram

3 lagerblad

15 hela vitpepparkorn
svartpeppar & salt
Tillbehör:
Senap

Gör så här

Skölj och blötlägg ärtorna dagen innan. De ska stå i ca 12 timmar.

Koka upp vattnet. Skala och dela 1 morot och 1 lök och lägg i vattnet. Tillsätt fläsk, vitpepparkorn, 1 tsk timjan och två lagerblad. Låt koka i ca 30 minuter. Ta upp köttet och sila vätskan. SPARA VÄTSKAN, den ska du koka ärtorna i. Tärna upp köttet i bitar.

Häll ner de blötlagda ärtorna i en stor kastrull. Häll över buljongen från fläsket, samt lite extra vatten om det behövs. Lägg ner, fläsket, en hel morot och lökarna. Gör i ordning en tesil med timjan, lagerblad och mejram och stick ner den i vätskan. Har du ingen sil kan du tillsätta dem direkt. Låt sedan soppan koka i 1-1,5 timme. Under tiden får du plocka upp ärtskal och skumma av soppan. 


När ärtorna är mjuka så kan soppan spädas med lite mer vatten för att få en bra konsistens. Fiska upp moroten och lökarna, de kan mosas och tillsättas igen, vi slängde dem. Smaka av med salt och peppar.

Servera soppan med en klick senap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar